Home » , , , , » Šta je Domen ,i zašto nam je potreban

Šta je Domen ,i zašto nam je potreban

 Šta je Domen
Najjednostavnije rečeno domen je internet adresa vašeg bloga ili sajta .I morate ga imati ako želite da vaš sajt bude na internetu ,nešto po čemu će vaši posjetioci i sem samog naziva sajta pronaći vaš sajt ( blog ) na internetu .

Ako imate blog u okviru blogera ili wordpresa onda ste od njih dobili poddomen u okviru blogspot ili wordpressa domena.
I to izgleda ovako vašnazivbloga .blogspot.com ili vašnazivbloga.wordpress.com.
I to je besplatno ,ali pretraživači (Google i ostali )baš i ne cijene te besplatne domene ,i takve blogove indeksiraju malo lošije nego one sa plaćenim domenom .

Ako vaš blog jednog dana pokaže da ima potencijala ,da se razvija i da raste onda bi svakako trebalo da razmislite o registraciji vlastitog domena .Izgledaćete ozbiljnije i u očima Guglovih botova a i svih posjetilaca koji dolaze na vaš blog .
Priznaćete da je lakše zapamtiti kako-do .com nego kako-do.blogspot.com.
I Blogger i Wordpress dozvoljavaju da se prebacite na vlastiti domen.

 Kako se registruje Domen 
Kako se registruje  domen ,pa ima mnogo firmi koje se bave registracijom .Suština je da odete na neki od tih sajtova pronađete ime koje vam odgovara a slobodno je ( unesite upit u pretragu ) i da ga registrujete platite .
Cijene se kreću od 8 dolara pa naviše za godinu dana a postoji mogućnost uplate i za dve godine .Treba da znate da se domen plaća redovno na godišnjem ili dvogodišnjem nivou kako izaberete .

Pored plaćenih postoje i besplatni domeni ali njih vam ne bih preporučio čak i tu postoje cake da vam daju prvu godinu besplatno a da od druge plaćate i tako .A pogotovo vam ne bih predložio da prelazite sa blogspot .com na neki besplatni domen  kao ja pa onda kupite pravi domen i padnete na par mjeseci u pretragama kao ja .Tako da me bukvalno nigdje nije bilo ,ali eto čovjek se uči na greškama

 Šta su ekstenzije
Šta je ekstenzija (nasatvak )domene to vam je ono iza tačke  .com  .edu  .de  .it
Kakvo je značenje tih ekstenzija ukratko
.com - najraširenija na svijetu ,predviđena za komercijalne sajtove ,mada je koriste i mnogi drugi
.org- zamišljena za ne profitne organizacije
.net-za sve one koji se bave uslugama orjentisanim na internet
.tv-za tv stanice
.info - samo ime kaže informacije ,znači svi oni sajtovi koji se bave pružanjem informacija
.biz- za firme i biznis  sajtove ,
i ekstenzije država naprimjer BiH  .ba  , Srbija  .rs  , Hrvatska .hr i tako dalje ima toga

Kako izabrati ime
Kako izabrati dobro ime za domen .
Pa to zapravo je samo do vas ,niko vam sa sigurnošću ne može reći uradi ovo ili ono ,ali evo nekih savjeta kojih  se većina pridržava .
Pokušajte da ime domene bude jedinstveno to će vam pomoći da se istaknete iz gomile ,kratko i lako pamtljivo ,izbor treba biti usklađen s imenom bloga ,sajta ili firme
Share this article :

5 comments:

Bajsanski Dusan је рекао...

Imam blog na blogeru. Kupio sam domen kod jedne svedske firme (loopia) koja ima ispostavu u srbiji. Kupio sam samo domen kod njih bez hostinga. Zelim da promenim domen svog bloga i naziv (blogspot.com). U kontrol panelu loopia gde sam kupio domen imam opciju redirect i kada to uradim moj domen koji sam kupio je aktivan i kada se klikne na www.fotonet.net automatski se otvori www.fotonet.blogspot.com a to mi nije cilj jer ispada da sam dzaba kupio domen kada naziv: blogspot.com nije promenjen i onda sam fakticki dobio samo to da se blogu pristupa sa obe adrese. Moje pitanje je kako preusmeriti blogspot.com tj. taj domen zameniti i da on glasi: www.fotonet.net? Od korisnicke podrske kod firme (loopia) gde sam kupio domen nemam nikakve pomoci jer kako kazu njih se ne tice bloger i samo mogu da mi savetuju da redirektujem kupljeni domen na blogspot, a meni to nema svrhe jer meni treba obrnuta varijata jer sam zato kupio domen da bi moj blog glasio kracim nazivom i imao na kraju net. Nigde na internetu nisam nasao kako to da uradim, svuda su tutorijali za Namechip i ostale poznate hosting firme, i ona se izgleda mnogo razlikuju. Probao sam sve i gledao dosta tutorijala i foruma ali zaista se ne razumem u sve ovo i ne znam kako to da uradim. Koja su DNS podesavanja i kako to da primenim. Ako treba ja cu vam dati sajt firme gde sam kupio domen,moje korisnicko ime i lozinku da pokusate to da mi podesite ili makar objasnite, jer sam probao iz raznih tutorijala i nikako nece da mi prihvati CNAME ght.google.com. i sve ostalo, ne prihvata, kaze da polja nisu dobro popunjena kako god da probam. Hvala unapred.

kako do rješenja је рекао...

Jesi ti prijatelju ,promijenio u dašbordu od svog bloga tamo pod Setings -basic da imaš svoj kupljeni domen ?
Da blogspot.com redirektuje na tvoj novi domen ,pokušaj to.

Bajsanski Dusan је рекао...

Naravno i proslo je mnogo, mnogo sati, vise od 24h i taj blogerov redirect nije pokazao razultata. Kada bih pokusao sa bilo kog kompa i pretrazivaca da ukucam adresu starog bloga ili ovaj novi domen dobio bi samo poruku da je redirekcija u toki, a vrlo cesto i samo stranicu od firme od koje sam kupio domen. Probao sam i tu varijantu i kazem onu drugu da uradim obrnuto i to je uspelo ali mi to nije cilj jer sam kupio domen da bi promenuo naziv: blogspot.com. Verovatno postoje neka podesavanja za google(tj. blogspot hosting kod google) koje treba primeniti u dns podesavanja kod firme kod koje se kupi domen a ja to apsolutno ne znam i izgleda niko ne zn a na ovom netu, osim za Namechip za koji ima na milion sajtova, youtube-u i svuda linkovi i tutorijali. ..izgleda da sam dzaba kupio domen. Ja sam apsolutni pocetnik i to ne znam da radim, a to sto se primenjuje za Namechip kod mog provajdera ne funkcionise iili ja to ne znam. kazem rado cu dati sifru i username da neko pokusa to da mi odradi.. Hvala.

Bajsanski Dusan је рекао...

Joj izelgda mene niko ne kapira. Pobogu pa naravno da jesam to uradio, nisam bas toliko posvadjan sa samim sobom :( to je prvo sto sam uradio i to nema efekta, potrebna su neka podesavanja za dns sigurno. Kazem obrnuta varijanta moze da se odradi ali ja nisam zato kupio domen da bi njega prebacio u blogspot.com vec obrnuto.. Na celom netu i na svim blogovima, sajtovima koji kao pruzaju pomoc i tutorijale svi dele jednu istu kopiranu pomoc sa ko zna kog tutorijala za Namechip poznatog svetskog provajdera i kako blogspotu dodati prilagodjeni domen upravo kod njih. To je ok ali ja nisam korisnik Namechip-a i kod mene tih opcija, i ta podesavanja ne vrede, probao sam sto puta!!! Voleo bih kada bi mi neko iskreno pomogao. Kazem rado cu dati username i sifru svog naloga kod hosting provajdera da mi se namesti domen i objasni kao je to ucinjeno jer zelim ovim da se bavim. Nadam se da neko moze da mi pomogne...

kako do rješenja је рекао...

Nije CNAME ght.google.com već ghs.google.com.Možda je do toga

Evo ti link na kome je objašnjeno kako da odradiš sve ovo korak po korak
How do I use a custom domain name for my blog?

mojtv.hr - kompletan tv program

Pretraga

Custom Search
 
Proudly powered by Blogger
Copyright © 2011. Kako do rješenja - All Rights Reserved
Template Design by Creating Website Published by Mas Template